In dit artikel behandelen we enkele vragen die te maken hebben met de veiligheid van je gasten op de camping. Deze vragen worden veel door (beginnende) campingeigenaren gesteld. 

Heb je een EHBO doos nodig op de camping?

Een EHBO doos behoort bij de maatregelen die je kunt treffen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Kleine ongelukken op de camping kunnen hiermee opgelost worden, denk aan verbranding door de zon, oververhitting, een kneuzing of een wond.

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. (bron: Hartstichting). Lees in dit blog meer over de AED.

Uit onderzoek is gebleken dat de overlevingskans enorm stijgt bij het gebruik van een AED. Wanneer je geen AED gebruikt, is de kans kleiner dat de patiënt een hartstilstand overleeft. 

Iedereen is nerveus in zo'n situatie, dat is normaal. Een AED kan mensenlevens redden, omdat de AED je in het proces begeleidt met alle stappen die je moet nemen. Met de plaatjes die erop staan, kunnen zelfs buitenlandse toeristen uit de voeten.

Een AED is best prijzig en er zijn voorwaarden aan verbonden. Met de wetenschap dat het iemand zijn leven kan redden is het wel een kostenoverweging. Als kleine minicamping hebben wij een gedeelde AED met onze buren.

Hang de AED buitenkast in het zicht op een schaduwrijke plek op.

Is BHV of EHBO diploma verplicht?

Bedrijven zijn verplicht om maatregelen te treffen op het gebied van bedrijfshulpverlening (BHV). BHV is verplicht gesteld voor alle bedrijven die 1 of meerdere werknemers in dienst hebben. Ook als je bezoekers, vakantiekrachten etcetera rond hebt lopen op de werkvloer is Bedrijfshulpverlening verplicht. 

Hoe ga je om met diefstal op de camping?

Je hoopt natuurlijk dat het nooit voorkomt, maar het zal je maar gebeuren. Er is een diefstal op je camping. Geef in ieder geval in de algemene voorwaarden aan dat mensen verantwoordelijk zijn voor hun eigen spullen, zodat je daar later geen gedoe mee krijgt.

Heb je vermoeden van diefstal? Hang eventueel camera’s op en maak een extra controlerondje over de camping. Zijn er serieuze aanwijzingen van diefstal? Schakel dan de politie in.

Wat zijn de regels omtrent brandveiligheid?

​Het stroomverbruik op de camping is een grote risicofactor bij het ontstaan van brand. Geef in je informatievoorziening aan dat je aanraadt om gebruik te maken van huishoudelijke apparatuur met een laag stroomverbruik. Er zijn ook omvormers en accu’s, die ervoor zorgen dat het stroomverbruik op een veilig niveau blijft. Raad je gasten aan om regelmatig ook de bedrading van apparatuur te controleren.

Zorg voor een vluchtplan en plattegrond met alle diverse uitgangen. Regel voldoende brandblussers die goed staan aangegeven, verdeeld over de camping. Laat de brandblussers 1 keer per jaar controleren.

De gemeente gaat over de regels die specifiek gelden voor brandpreventie. Informeer dus bij je gemeente welke maatregelen je in ieder geval moet nemen.   

Wat zijn de legionella-preventie/regels bij het aanleggen van een nieuwe waterleiding in een sanitair unit?

De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Als het water in hele kleine druppeltjes (nevel) in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen en besmet raken. Van nature komt de bacterie voor in grond en in water (RIVM). In theorie zou het kunnen dat je campinggast besmet raakt met als gevolg de veteranenziekte.

Als Nederlandse camping ben je verplicht om legionella preventiemaatregelen te nemen. Legionellabeleid dient opgesteld te worden door een gecertificeerd bureau. Die maakt een scan van de situatie en schrijft daar vervolgens een onderhoudsplan voor. Dat gaat bijvoorbeeld over een spoelcyclus van je waterleidingen.

Heb je mengkranen? Spoel die met heet water door. Ook moet je wekelijks de temperatuur meten en registreren van elk watertappunt. Jaarlijkse controle van legionella is verplicht.

In andere landen kan de wetgeving anders zijn. In bijvoorbeeld Wallonië (België) is er geen reglementering wat betreft legionella-preventie.

Wat zijn de regels omtrent brandveiligheid voor bijvoorbeeld België?

In de Waalse wetgeving van de campings staan de normen voor de brandveiligheid. Een camping kan geen vergunning krijgen zonder brandveiligheidscertificaat.

over de auteur

Johanna Oosterbaan

Johanna ondersteunt eigenaren van campings, vakantieparken, B&B, hotels en vakantiewoningen bij het ontvangen van meer gasten via het internet. Zij is zelf eigenaar van een kleine, goedlopende camping. Ook is zij spreker, marketingstrateeg, communicatiewetenschapper en grondlegger van de Gouden Website Methode.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Meer lezen? Check deze artikelen

    >