Tenten verhuren, heb je daar wel eens over nagedacht?

Krijg je bijvoorbeeld regelmatig vragen of er mogelijkheden zijn tot het huren van tenten? Misschien heb je er al eens gedacht aan tenten verhuren, maar weet je niet of dit kan voor jouw camping en wat er allemaal bij komt kijken.

Als je je oriënteert op de verhuur van tenten is er een aantal zaken die van belang zijn. Dit zeer complete artikel is voor campingeigenaren die overwegen om tenten te verhuren op hun camping. Alles wat jij moet weten om een goede beslissing te nemen voor wel of niet tenten verhuren staat hieronder voor je op een rij.

1. Definitie huurtent

Een huurtent is een accommodatie die jij als campingeigenaar aanschaft of door een bedrijf wordt geplaatst om aan je gasten te verhuren. Een campingeigenaar verhuurt vaak tenten tijdens het kampeerseizoen op zijn camping.

Er zijn verschillende soorten huurtenten, zoals tunneltenten, safaritenten en bungalowtenten.  

Tent Berber Neede tentverhuur op een camping

Eenvoudige tentverhuur van tent-ok.nl: Bungalowtent Berber

Fotografie camping - kibo-stapelbed

Een safaritent is luxer en groter. De safaritent heeft bijvoorbeeld een vlonder.

2. Past het tenten verhuren bij deze tijd, nu en in de toekomst? 

In andere blogs hebben wij al uitgebreid stil gestaan bij trends in 2021. Binnen welke trends valt het tenten verhuren?
We onderscheiden er vier. 

Trend 1. Kortere vakanties

De afgelopen jaren zien we binnen Nederland en ook de andere buurlanden een trend om steeds korte vakanties te houden. Maar dan wel een aantal keren per jaar. Zeker in Nederland kiezen we steeds meer voor meer, maar wel iets kortere vakanties. In het voorjaar een aantal dagen of een lang weekend en in het hoofdseizoen vervolgens niet vier weken, maar één of twee weken om een bepaald gebied te verkennen. Meestal ook nog in het najaar voor een midweek of weekend om nog een aantal dagen van huis te zijn.

Zo maak je gasten meer gebruik van de mogelijkheden in Nederland en heb je het gevoel vaker even helemaal weg te zijn van de drukte van thuis.

Trend 2. Terug naar de basics

Veel mensen willen weer even terug naar de eenvoud. Geen televisie en allerlei informatie, maar alleen de standaard zaken beschikbaar en verder lekker wandelen, fietsen of helemaal niks en op een stoeltje voor de tent zitten boekje te lezen of een spelletje doen. Een eenvoudige maaltijd bij de tent of lekker een hapje eten bij een restaurant. Een hoteltent of een berbertent bijvoorbeeld past zeker binnen deze trend.

Trend 3. Glamping

Een ander soort tent (bijvoorbeeld de safaritent met of zonder sanitair) past in de trend van meer luxe. De laatste tijd zien wij: hoe luxer de tent, hoe eerder volgeboekt. Maar: dit moet dan natuurlijk wel passen bij het concept van je camping. Ook zijn er andere factoren waar je rekening mee moet houden, zoals riolering in verband met privé sanitair.

Trend 4. Abonnementen, geen bezit

De deeleconomie bloeit, jongere generaties zijn niet meer zoveel bezig met bezit.  Zij willen vooral toegang en abonnementen. Maar zomin mogelijk zelf in huis hebben. Ontspullen is ook een woord wat we vaak horen. Gasten die kiezen om een tent te huren hebben vaak geen tent tot hun beschikking of vinden ze het teveel werk om alles van zolder af te halen. Eigenlijk is het systeem van het verhuren van tenten wel het kampeergevoel, maar niet alle zaken die bij een eigen tent komen kijken.

Op welke trend speel jij in? 

3. Wat levert het verhuren van een tent op?

De opbrengst van een plek

Vaak kiezen campingeigenaren om een verhuurtent te plaatsen, maar moeten zij hiervoor een campingplaats inleveren. Een rekenvoorbeeld: in het hoogseizoen om Frankrijk levert een campingplaats bijvoorbeeld voor 2 volwassenen, 2 kinderen en elektra per nacht €45,50 op. Een huurtent voor dezelfde familie levert €136,- per nacht op. 

Minder annuleringen

Reserveringen voor huurtenten zijn veel minder weergevoelig: als het regent zullen ze evengoed komen. Mensen met een eigen tent annuleren dan sneller.

Andere bestedingen

Mensen die een tent huren hebben vaak meer koopkracht en zullen daarnaast meer besteden aan andere services (brood, bar, restauratie, etcetera) Dus ja, je raakt campingplaatsen kwijt maar deze vul je met een product dat meer oplevert!

Extra inkomsten en tarieven op een camping

4. Met welke factoren houd je rekening als je tenten wilt verhuren?

Het aantal nachten dat je een tent wilt verhuren

Stel je camping ligt langs de route van het Pieter pad, hoe handig is het dan om een huurtent aan te kunnen bieden voor een overnachting? Ook als je camping in de buurt van een pretpark, dierentuin of evenemententerrein ligt, hoeven gasten niet nog terug naar huis, maar kunnen ze één of twee nachten een tent huren om een uitje compleet te maken. Voor andere campings is het juist weer handig om bijvoorbeeld per (mid)week te verhuren, om juist de camping langer vol te laten zijn. 

Het aantal plaatsen beschikbaar op het terrein

Voor het plaatsen van huurtenten moet je er rekening mee houden dat deze het gehele seizoen bezet zijn voor de tent. Van belang is ook om te kijken welke mogelijkheden er zijn om bijvoorbeeld een aantal tenten te plaatsen, zodat er variatie is in het type tent. Zo heb je verschillende verhuurmogelijkheden.

Wil/ moet je huurtenten afbreken in de winter?

De tent staat vaak het hele jaar op de campingplaats. Sommige tenten worden opgezet en ingericht in het voorseizoen en na het seizoen weer afgebroken. Bij tent-ok worden de tenten bijvoorbeeld aan het eind van het seizoen afgebroken. Dit geldt vaak ook voor grote safaritenten (Greencamp doet dit bijvoorbeeld). 

5. In eigen beheer tenten verhuren of samenwerken met een verhuurorganisatie?

Dan krijgen we vaak vragen over de verstandigste keuze als het gaat om uitbesteden of zelf investeren. De belangrijkste voor- en nadelen zetten we op een rij.

Voordelen van samenwerken met verhuurorganisatie

a) Meerdere boekingsingangen, dus meer boekingen

Door de samenwerking met verhuurorganisaties realiseer je meer boekingen. Je hebt namelijk verschillende ingangen in het boekingssysteem. Van diverse kanten komen dan de boekingen binnen. Door hier goede afspraken over te maken, kunnen beide partijen hier hun voordeel mee doen.

b) Kennis en ervaring van een verhuurorganisatie

Organisaties die tenten verhuren voor campings hebben veel kennis over de markt. Doordat zij veel verschillende campings bedienen, kunnen zij je goed adviseren over hoeveel en welk type tenten er geplaatst en verhuurd kunnen gaan worden.

c) Een verhuurorganisatie neemt je meer werk uit handen

Wanneer je gebruik maakt van een externe partij, regelt deze partij naast de tenten ook het opzetten en het afbreken. Het beheer van de camping blijft nog steeds bij de campingeigenaar, wat natuurlijk ook de wens is van de campingeigenaar.

Hij / zij blijft de volledige regie houden. De inrichting van de tent wordt uitgevoerd en opgesteld. De campingeigenaar hoeft zelf niet te investeren. Zeker als het idee er is, maar geen financiële ruimte, is de verhuur van tenten een mogelijkheid voor de campingeigenaar om te proberen of het werkt. Er wordt dan vaak wel minimaal 2 jaar samengewerkt.

Tenten verhuren op een camping - tent-ok

Tent-Ok is bijvoorbeeld zo'n verhuurorganisatie die wij van harte aanbevelen.

Tip voor afspraken met verhuurorganisaties

Voor verhuur van accommodaties door externe partijen is het noodzakelijk om goede afspraken te maken over bijvoorbeeld aankomst- en vertrektijden. Maar natuurlijk ook over andere zaken die van belang zijn voor een goede samenwerking.

Voordelen van tenten in eigen beheer

Als jij zelf je communicatie en marketing én beheer goed op orde hebt, kun je dit natuurlijk ook heel goed zelf regelen. De aankoop van een safaritent (of leasing) is vaak een hele goede manier om meer omzet te halen, de aankoop valt in het niet bij de extra omzet.

Kamperen-comfort - tenten verhuren op een camping

6. Welk type gasten huurt tenten?

De volgende typen gasten kun je bijvoorbeeld verwelkomen in huurtenten voor korte verhuur:

 • Gasten die lange fiets- wandel- of kanotochten maken en onderweg willen overnachten
 • Mensen die aan het toeren zijn met de motor
 • Gasten die een festival of een evenement willen bezoeken
 • Bezoekers die enkele dagen weg willen, bijv. een weekendje weg
Camping Trend 4: Intergenerationele vakanties. Opa-kleinkind-vakantie

Huurtenten voor langere verhuur

De volgende typen gasten kun je bijvoorbeeld verwelkomen in huurtenten voor langere verhuur:

 • Gezinnen die geen eigen kampeermiddel hebben graag op een camping willen staan
 • Oudere gasten die niet meer zelf met de caravan op pad durven / kunnen of opa / oma die graag bij het gezin willen staan
 • Stellen zonder kinderen die samen minimaal een weekje op vakantie willen gaan en de gezelligheid van de camping opzoeken

Andere type gast: houd hier rekening mee!

Past tenten verhuren bij de doelgroep van je camping? (Of wil je bewust een andere doelgroep aanboren?). Houd er rekening mee dat er mogelijk een ander type gast op de camping komt. Past dat bij je huidige doelgroep?  

Op veel campings komt een vaste groep gasten, waar vaak al een jarenlange band mee is opgebouwd.

Als je tenten gaat verhuren, boor je een nieuwe (andere) markt aan. Bij tenten die je voor kortere verhuur aanbiedt, komen er bijvoorbeeld ook gasten die voor één of twee nachten op je camping verblijven. Deze hebben minder binding met de camping, maar vaak wel met de omgeving. Groot voordeel hiervan is, dat deze veel meer gebruik maken van de horeca mogelijkheden op de camping. Hierdoor heb je meer bestedingen op de camping.

Ook buitenlandse gasten maken vaker gebruik van verhuuraccommodaties om zo enkel dagen in een bepaald gebied te kunnen verblijven. Zij hebben vaak niet de beschikking over kampeerspullen, maar willen wel graag overnachten op een camping. Dit is ook een markt die je door tenten verhuren kunt aanboren.

7. Schoonmaak van de tenten

Met het verhuren van tenten komt er een taak bij, namelijk de schoonmaak. Leg goed vast wie de accommodaties na het vertrek van de gasten gaat schoonmaken. De vergoeding die bij het boeken wordt gevraagd is voor de partij die de schoonmaak voor zijn rekening neemt. Er zijn verschillende mogelijkheden om de schoonmaak te organiseren. Als je met een verhuurorganisatie, zoals tent-ok.nl in zee gaat, wordt dit meegenomen in de afsprakenlijst van de verhuurorganisatie.

Schoonmaken van tenten - tentverhuur op een camping

8. Opbrengsten van verhuur tenten

 • De opbrengsten van de verhuur van tenten of andere accommodaties zijn onder andere de volgende zaken:
 • Verhuur van jaarplaatsen of percentage van de opbrengst per verhuurde plek
 • Verhuur van jaarplaatsen plus percentage van boekingen via camping

Toevoeging van te verhuren spullen

 • Slaapmiddelen als slaapzak, dekbed, kussens etc.
 • Handdoeken, zeker als er een zwembad op de camping aanwezig is.
 • Ontbijtmand
 • Fiets- of wandelpakketten met picknickmand
 • Hapjes en drankjes op terras van camping
 • Borrelpakket voor bij de tent
 • Avondeten op de camping
 • Barbecuepakket inclusief gebruik barbecue

Voorbeeld van opbrengsten verhuur tenten

Twee weekenden achter elkaar zijn er boekingen in de tenten. De gasten die een vaste jaarplaats hebben maken niet altijd gebruik van in de horeca. De gasten die een weekend verblijven maken wél gebruik van de broodjesservice, de snackbar en/of het restaurant.

Bij het aankomen van de gasten kun je hierop inspelen door een aanbieding samen te stellen op basis van de mogelijkheden op je camping of in samenwerking met andere bedrijven (restaurants etc.) in de buurt. Dit laatste herken je natuurlijk wel als campingeigenaar.

Er zijn veel mogelijkheden om hier financiële voordelen uit te halen en elke camping is anders, dus het is lastig om hier een standaard voorbeeld te geven. Uiteraard kunnen we dit voor jouw situatie uitwerken. Neem gerust contact op. 

Maak gebruik van onze ervaring!

Nog vragen? Neem gerust contact met ons op en vraag ons het hemd van het lijf 🙂 Of kijk eens op een FAQ pagina van een verhuurorganisatie.  

Johanna en Kelly

9. Voordelen voor campingeigenaren in ‘t kort

 • Inkomsten door jaarplaatsen en/of (deel van) huuropbrengsten
 • Geen investeringen als je samenwerkt met verhurende partij
 • Meer inkomsten voor de horeca
 • Meer omzet van de camping winkel
 • Andere en meer verhuurmogelijkheden
 • Andere doelgroep op de camping
 • Meer reuring

10. Heb je nog meer vragen over het verhuren van tenten?

Na het lezen van de informatie in dit artikel heb je misschien nog andere vragen die je helpen om een goede beslissing te nemen rond het verhuren van tenten op de camping. Stel deze gerust aan ons of Tent-ok, een bedrijf die wij van harte aanbevelen voor campings die nadenken over eenvoudige verhuurtenten. Dan gaan we aan de slag om hier een goed en inhoudelijk antwoord op te geven. Kijk ook eens op de FAQ pagina voor campingeigenaren van Tent-ok.

NB: Dit artikel is geschreven in samenwerking met tent-ok.

over de auteur

Johanna Oosterbaan

Johanna ondersteunt eigenaren van campings, vakantieparken, B&B, hotels en vakantiewoningen bij het ontvangen van meer gasten via het internet. Zij is zelf eigenaar van een kleine, goedlopende camping. Ook is zij spreker, marketingstrateeg, communicatiewetenschapper en grondlegger van de Gouden Website Methode.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen? Check deze artikelen

>