Leven en werken als campingeigenaar
(3 van 7)

In deze zevendelige serie geven wij een inkijkje in ons leven als campingeigenaar en als ondernemer. Ook geven we je tips en inzichten vanuit onze ervaring als campingeigenaar én achtergrond als marketeer en communicatiewetenschapper.

Ben je aan het twijfelen of je ooit een camping wilt beginnen? 

Of ben je beginnend / gevorderd campingeigenaar? 

Dan is deze serie zeker nuttig (en leuk!) voor je.  

Taken van een campingeigenaar

De taken van een campingeigenaar

De grootte van de camping, het aanbod, de doelgroep en het aantal medewerkers is natuurlijk van invloed op het aantal taken van een campingeigenaar/ beheerder.

Maar hoe klein of groot de camping ook is, elke campingeigenaar heeft te maken met een flinke waaier van verschillende taken.

Grofweg onderscheiden wij vier taakgebieden, namelijk: klanten&gastvrijheid, kwaliteit&onderhoud, administratie&boekhouding en ondernemen&marketing.

1. Klanten & gastvrijheid. Denk hierbij aan taken als: ‘Gasten naar de plaats begeleiden’ of ‘feedback vragen en verwerken’.

2. Kwaliteit & onderhoud. Denk hierbij aan grasmaaien, inzamelen en verwerken van afval, groenwerkzaamheden, schoonmaak van het sanitair en het zwembad.

3. Administratie & boekhouding. Denk aan boekingen verwerken en veiligheidscontroles.

4. Ondernemen en marketing. Denk aan sturen op cijfers, social media bijhouden en personeel verwerven.

In ons programma hebben wij een compleet schema opgenomen, waarin je alle taken kunt bekijken en voor jezelf kunt nadenken welke taken je wel en niet zou willen behouden.

Taken op je camping - Afval op je camping

Taken van een campingeigenaar zijn per land verschillend

Veel taken zijn ook afhankelijk van het land. Zo moet je in België en Frankrijk bijvoorbeeld dagelijks je inkomsten en ingaven in een kasboek schrijven, dat is in NL niet het geval. En voor andere taken geldt dat dit niet voor elke camping van toepassing is. Sommige campings kiezen er bijvoorbeeld voor om geen activiteiten te organiseren. Daarnaast is er onderscheid te maken in: wat doe ik in het hoogseizoen en wat doe ik als ik er tijd voor heb (er zijn dan geen gasten op de camping?)

Overwachte taken van een campingeigenaar 

Een dag van een campingeigenaar is moeilijk planbaar. In dit beroep is het van belang om flexibel te zijn. Er gaat bijna geen dag voorbij dat precies zo ging als je verwachtte. Een recent voorbeeld is natuurlijk de coronacrisis.

Er kwamen voor alle campingeigenaren ineens taken bij die niemand had voorzien. Wie had van tevoren bedacht dat wij met ducktape onze vloer zouden beplakken? 🙂  

Onverwachte taken van een campingeigenaar - coronacrisis

Taken van een campingeigenaar zijn per persoon en team verschillend

Natuurlijk zijn taken ook per persoon en per gezin of team verschillend. 

Een teamcultuur kun je zien als een manier waarop je in een team met elkaar omgaat. Hoe je je gedraagt en wat de geschreven en ongeschreven regels zijn. De ‘beste’ teamcultuur bestaat niet. Het is vooral belangrijk dat je je prettig voelt in het team, want dan functioneer je optimaal en kun je bijdragen aan verdere ontwikkeling van het team.

Taken op een camping - zwembad

Voorbeeld van teamsamenwerking

‘Wat voor de één werkt, hoeft voor een ander niet te werken. Een medewerker vindt het wellicht belangrijk dat zijn collega’s als beste vrienden zijn en iemand anders wil gewoon zo snel mogelijk een klus klaren.’

In teams ontstaan snel vaste patronen in de onderlinge samenwerking. Je herkent misschien de uitspraken: ‘Daar zijn we goed in’ of ‘Zo gaat dat hier.’ Wie zich onvoldoende aanpast aan de heersende cultuur krijgt het lastig en heeft een lange adem nodig om echt dingen te veranderen. En voor je het weet zit je weer in oude patronen met elkaar. 

Daarom als laatste geven wij nog een voorbeeld uit onze persoonlijke situatie. Je ziet hoe wij in onze 'teams' verschillend omgaan met de taken die er op een dag zijn.

Competenties van een campingeigenaar

Wij hebben geen taakverdeling, we nemen zo ons taken op ons waar we zin in hebben en dit gaat geheel automatisch.

Kelly

De taken van een campingeigenaar

Wij hebben een strakke taakverdeling, zodat we zo efficiënt mogelijk kunnen werken en we voldoende tijd aan andere dingen kunnen besteden, zoals ons eigen gezin

Johanna

Meer weten over taken van een campingeigenaar?

In ons programma hebben wij een compleet schema opgenomen, waarin je alle taken kunt bekijken en voor jezelf kunt nadenken welke taken je wel en niet zou willen behouden. Meer weten? Bekijk dan eens de inhoud van ons programma, waarin je alles vindt wat je als beginnende én gevorderde campingeigenaar moet weten om je camping te vullen met tevreden gasten.

over de auteur

Johanna Oosterbaan

Johanna ondersteunt eigenaren van campings, vakantieparken, B&B, hotels en vakantiewoningen bij het ontvangen van meer gasten via het internet. Zij is zelf eigenaar van een kleine, goedlopende camping. Ook is zij spreker, marketingstrateeg, communicatiewetenschapper en grondlegger van de Gouden Website Methode.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen? Check deze artikelen

>