Schoonmaak van een camping

Na een lange  periode door corona mogen de sanitairgebouwen weer open en de campings (in ieder geval in Nederland) staan voor het grootste gedeelte weer overvol, na lange tijd van onzekerheid en omzetderving.

Natuurlijk vraagt de schoonmaak van het sanitair na zo'n grote crisis nu enig aanpassingsvermogen van ons als campingeigenaren. Wat zijn de richtlijnen? Wat is de basis waar je aan moet voldoen?

Schoonmaak van sanitair op korte termijn, indeling op lange termijn

Maar daarna komen onvermijdelijk de vragen: is het mogelijk om risico's te spreiden? Wat zijn verstandige investeringen? Kan ik mij "juist nu" onderscheiden met mijn sanitairgebouw in mijn marketing

In dit artikel kijken we niet alleen naar schoonmaak in coronatijd, maar maken we ook de vertaling van de richtlijnen naar duurzame verandering in de toekomst.

Het artikel gaat niet alleen over de schoonmaak van je sanitairgebouw, maar we gaan ook in op mogelijke veranderingen in de indeling van je sanitairgebouw om zo meer mensen te kunnen aantrekken.

Richtlijnen schoonmaak sanitair camping

Waar kun je de huidige richtlijnen voor schoonmaak van het sanitair vinden?

Op de website van het RIVM (Nederlandse campings) staan de algemene richtlijnen uitgebreid vermeld.
De veiligheidsregio’s binnen Nederland hebben ook hun eigen richtlijnen. Dit is bijvoorbeeld de richtlijn van de veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland, waar de camping van Johanna onder valt. Natuurlijk kun je ook een protocol via je eigen branchevereniging opvragen.

Bij het volgen van de richtlijnen en vertalen naar eigen praktijk geven wij als tip: Gebruik je gezonde verstand en probeer een goede balans te vinden tussen regels en eigen verantwoordelijkheid. Daar worden je campinggasten blij van! Hierover straks meer.

Goede schoonmaak als onderdeel van je marketing? 

In een enquête in coronatijd (toen de gezamenlijke sanitairgebouwen nog niet open mochten) vroegen wij campinggasten niet alleen of men nu vooral op zoek gaat naar privé sanitair, maar ook welke maatregelen zij graag zouden zien als de sanitairgebouwen weer open mogen.

We hebben een selectie gemaakt uit de vele reacties, enkele reacties vind je in dit artikel terug.

Daarnaast hebben we in dit artikel drie richtingen beschreven die je kunt toepassen bij de innovatie en marketing van je camping. Hoe kun jij de hygiëne van je sanitairgebouw inzetten als marketingtool én hierdoor meer boekingen ontvangen?

Trends op het gebied van schoonmaak sanitair

Houdt de trends op het gebied van schoonmaak in de gaten.

De kwaliteit en de hygiëne van de sanitaire voorzieningen zijn erg belangrijk. Probeer op het gebied van hygiëne en sanitair altijd mee te gaan met de huidige eisen die campinggasten aan een sanitair gebouw stellen. In coronatijd zie je dat alle nadruk op privacy, afstand nemen en hygiëne wordt gelegd. Dit is echter een ontwikkeling die al jaren gaande is en nu versneld wordt. Juist op het gebied van sanitair op campings was dit al een duidelijke trend.

Houdt trends op gebied van sanitair dus nauwlettend in de gaten. Het is in je voordeel als jij een van de eersten bent. Kijk of je iets in je gebouw kunt toevoegen dat extra luxe, comfortabel of hygiënisch is.

Denk bijvoorbeeld aan zelfreinigende toiletbrillen en contactloze kranen. 

Maar misschien bedenk jij een oplossing die nog veel innovatiever is?   

Ga bij de schoonmaak uit van de wensen van je gasten

De wensen van de gasten zijn in coronatijd sterk veranderd. Meer dan ooit zijn zij bewust van kwaliteit, hygiëne, duurzaamheid en zingeving. Het proces van bewustwording en het zoeken naar betekenis is echter al enkele jaren op gang gekomen. Dit proces is in coronatijd versneld en heeft duurzaam effect op de wensen van je gasten. 

Camping Trend 6. Duurzaamheid op een camping

Bedenk dus goed welke wensen jouw gasten hebben ten aanzien van vernieuwing en duurzaamheid. Als je dit weet kun je concrete producten en diensten ontwikkelen die aansluiten bij dat wat de gasten graag zien. De wensen van je gasten zijn leidend bij de aanpassingen in je sanitairgebouw, of het nu gaat om kwaliteit, hygiëne of indeling.

Breng deze wensen systematisch én spontaan in kaart

Vraag gericht aan je gasten wat er goed is aan de schoonmaak van het gebouw en wat er beter kan. Als je even doorvraagt bij persoonlijk contact in het sanitairgebouw, tijdens een praatje met de gasten of bij het vertrek van de gasten kom je vaak veel te weten.

Kijk ook bij de beoordelingen op Zoover, Google Mijn Bedrijf, Tripadvisor etcetera. Niet alleen bij reviews van je eigen camping, maar ook van de collega campings om je heen.

En reageer altijd op deze reviews.

In de begintijd van onze camping hadden wij nog stoffen handdoekjes hangen. Nooit werd er een opmerking hierover gemaakt. Totdat er een review op Zoover werd geplaatst dat iemand dat ‘eigenlijk niet meer vond kunnen’. We hadden hier nog geen aandacht aan besteed, maar nu hadden we een mooie gelegenheid om op zoek te gaan naar een goede papieren handdoekjes automaat. We konden dit bevestigen onder de review. We krijgen nog steeds van gasten te horen dat ze het fijn vonden om dat te lezen.

Handdoekjes bij sanitair - geen goede hygiene bij Sanitair

Wees duidelijk, maar relaxed!

In coronatijd werd extra duidelijk dat campinggasten graag duidelijke regels willen. Zij willen graag al op de hoogte zijn van deze regels voordat zij boeken. Dan weten ze waar ze aan toe zijn.

Heb je besloten dat mensen alleen in een tijdslot kunnen douchen? Laat ze dit al weten op de website, voordat ze besluiten te reserveren. Sommige mensen zullen dat juist niet fijn vinden, anderen wel. Je managet hiermee de verwachtingen, en dat verhoogt de tevredenheid van je gasten.

In de antwoorden van onze enquête geven campinggasten ons campingeigenaren vooral het advies om duidelijk, maar relaxed te zijn.

Hierbij een greep uit de reacties:

  • Blijf relaxed en werk niet krampachtig vanwege alle regels die worden opgelegd. Het zijn maar regels! Geef de vakantieganger het gevoel van vrijheid, gezelligheid en laat je vooral niet leiden door angst!
  • Communiceer duidelijk welke maatregelen nu getroffen zijn en waar een kampeerder rekening mee kan houden en maar duidelijk wat geregeld is en waar een kampeerder zelf voor moet zorgen.
  • Laat op tijd van je horen. Hoe pak je het aan? Wij kregen nu een mail om het laatste bedrag over te maken, maar ze hebben nog niks geïnformeerd over welke maatregelen ze nemen. Dat vind ik nu niet netjes in deze tijd. Mensen betalen pas als ze zeker weten hoe het er aan toe zal gaan.
  • Ik zou het fijn vinden dat, wanneer de campings open mogen gaan, de richtlijnen/maatregelen op de camping al op de website bekend worden gemaakt om ons goed voor te kunnen bereiden voor de vakantie.

Handige tools voor schoonmaak sanitair

Tuinslang en zonnebloemolie

Spuit de putjes in de douches schoon met een tuinslang. Doe er vervolgens een laagje zonnebloemolie in tegen de stank.

Steel en microvezeldoek

Reinig de (tegel)wanden met een steel en een microvezeldoek. Ook kun je met een tuinslang met lauwwarm water de muren afspuiten en daarna met een schone, droge doek afdrogen.

Schoonmaak van het sanitair op een camping - dweil

Waterontkalker

Zorg voor een waterontkalker. Zo heb je geen kalk aan de muren, kranen en douchekoppen.

Stoomreiniger

Een stoomreiniger is ideaal voor zowel de wanden als de vloeren. Je hebt dan geen schoonmaakmiddelen nodig, maar de oppervlakten worden wél heel schoon. Daarnaast kun je denken aan een Leifheit systeem of een professionele pers met vloerwisser.

Verstandige investeringen schoonmaak sanitair

Waterloze urinoirs

Waterloze urinoirs zijn zo gebouwd dat de urine wegstroomt tot voorbij een afsluiter of afsluitende vloeistof. Deze afsluiting voorkomt dat de urinoirs naar urine gaan stinken. Het blijft (natuurlijk) wel nodig om de urinoirs regelmatig schoon te maken. Schoonmaak en onderhoud zijn afhankelijk van type en vereist een goede instructie. (bron: duurzaammkb.nl)

Gietvloer

Een gietvloer zonder voegen is ideaal. Zo voorkom je dat je steeds aan het schrobben bent op de voegen. Het is misschien wat duurder, maar je hebt er erg veel gemak van. Je hebt bij het gebruik van een vloercoating geen last van schimmel op de voegen of kitnaden die om de 5 jaar vervangen moeten worden.

Trespa wanden

Houd rekening met makkelijk te reinigen oppervlaktes. Als je voor zwevende wanden kiest, is dit gemakkelijker schoon te maken. Een nadeel van zwevende wanden ten opzichte van wanden tot de grond is de privacy van de gasten. Wij hebben voor trespa wanden gekozen. Dit betekent dat we ook niet hoeven te schrobben op de tegels aan de muur.

Hokjes om en om in het sanitair - schoonmaak en afstand in het sanitair

Tot slot

Elk bedrijf, elke ondernemer, elke omgeving en elke situatie is anders. Groeikansen verschillen daarom per camping. We denken graag met je mee over de kansen die wij zien voor je camping.

Vraag vrijblijvend een gesprek aan. 

Heb je nog toevoegingen op dit artikel? Benoem dit vooral in de reacties.

over de auteur

Johanna Oosterbaan

Johanna ondersteunt eigenaren van campings, vakantieparken, B&B, hotels en vakantiewoningen bij het ontvangen van meer gasten via het internet. Zij is zelf eigenaar van een kleine, goedlopende camping. Ook is zij spreker, marketingstrateeg, communicatiewetenschapper en grondlegger van de Gouden Website Methode.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Meer lezen? Check deze artikelen

    >