Tijdens de coronacrisis zijn of waren campings gesloten en/of moesten sanitairgebouwen dicht blijven. Niemand had het voorzien, maar opeens werd privé sanitair een must voor gasten met een kampeermiddel zonder zelfvoorzienend sanitair. De vraag rees al snel: moeten we wel of niet investeren in privé sanitair?
In dit artikel zetten we de voor- en nadelen op een rijtje. We gaan in op trends en ontwikkelingen en aan het eind geven we je een uitgebreid advies.
Inmiddels mogen (in ieder geval in Nederland) de sanitairgebouwen weer open op 15 juni 2020. Alleen voor dit seizoen investeren in privé sanitair is daarom natuurlijk onbegonnen werk.
Maar hoe zit dit in de toekomst? Is het verstandig om toch privé sanitair te verhuren? Je camping in te richten met plaatsen voor privé sanitair? Veel vragen die in het begin van de lockdown, maar ook zeker nu nog een rol spelen.
Onzekere factoren zijn niet te beïnvloeden
Niemand weet hoe het virus zich gaat ontwikkelen. Of er dan opnieuw een lockdown komt. Wanneer er een vaccin is. Hoe de situatie is in 2021. En dat is lastig voor een ondernemer. Als ondernemer wil je namelijk perspectief, weten waar je op kunt sturen en waar je moet bijsturen.
En dan heb je nog de gast. Hoe gaat hij / zij zich gedragen? Als de gebouwen weer open mogen, is het dan zonder meer zo dat de gasten die zelf een kampeermiddel meenemen met gebruik van gezamenlijk sanitair, hier direct weer op terugvallen?
Of hebben zij straks gemerkt dat het wel fijn is om gewoon eigen sanitair te hebben?
Zien ze steeds de voordelen in van eigen sanitair in de camper / caravan?
Is de angst om gebruik te maken van gezamenlijk sanitair blijvend en/of diepgeworteld?
En kiezen ze daarom minder snel voor gezamenlijk sanitair in de toekomst?
Wat vinden campinggasten van privé sanitair?
Wij vroegen dit aan een grote groep campinggasten in een uitgebreide enquête. De resultaten daarvan geven een klein inkijkje in de mening en verwachtingen die er op dat moment leefden onder de kampeerders (eind mei 2020).
Daarnaast hebben we op voor je een rijtje gezet hoe je nu gemakkelijk tot zo’n keuze komt. Zodat je verstandige beslissingen neemt, die passen bij het huidige en toekomstige tijdsbeeld.
In dit artikel gaan wij uit van waar je wél controle over kunt hebben. We geven tips over hoe je tot een goed besluit kunt komen. Dit doen we aan de hand van de meest gestelde vragen van de afgelopen tijd.
1. Definitie privé sanitair
Apart af te sluiten hokje bij een kampeerplaats, waarin een toilet, douche en eventueel een afwasgelegenheid zijn gesitueerd. Het privé sanitair wordt niet gedeeld met mensen op een andere kampeerplaats.
2. Verhuren van privé sanitair?
Mag je sanitairgebouw nog niet open, maar wil je wel gasten ontvangen én sanitair aanbieden? Of verwacht je dat het wel of niet openen van je sanitairgebouw in de toekomst een onzekere factor blijft en wil je daar flexibel mee omspringen?
Dan heb je vast al gedacht aan het huren van meerdere toiletwagens (één toiletwagen per huishouden).
Vraag je je wel af of het huren van zo’n toiletwagen of dixie opweegt tegen de kosten die je daarbij moet maken.
Bij het huren van deze voorzieningen komt veel kijken, waaronder:
- De aan- en afvoer van schoon en vuilwater moet mogelijk zijn, eventueel moet dit nog ingegraven worden
- De kosten kunnen uiteindelijk hoger uitvallen dan de opbrengsten
- Je kunt de luxe standaard die je gewend bent te geven niet waarborgen
3. Privé sanitair, is dat de toekomst?
2020 is een gek jaar. Lastig is om nu te bedenken hoe volgend jaar eruit gat zien. Maar als campingeigenaar wil en moet je sturen om een gezond bedrijf te kunnen exploiteren. Daarbij hoort ook dat je kijkt welke investeringen je volgend jaar moet doen.
De vraag is: willen campinggasten. ook als sanitairgebouwen weer mogen openen, vaker gebruik blijven maken van privé sanitair?
De verwachting is zeker dat er meer kampeerders blijvend op zoek gaan naar een camping met privé sanitair.
Uit onze enquête blijkt dat 16 % op zoek is of gaat naar privé sanitair. 4 % is hier altijd al naar op zoek. Dat betekent op dit moment dat er in potentie een nieuwe doelgroep is (12% van de kampeerders) die op zoek gaat naar privé sanitair terwijl zij dat in het verleden niet deden.
Daar hebben zij verschillende redenen voor:
- Ook al mogen gebouwen weer open, er is toch nog teveel onzeker over de mate van besmetting in een gebouw
- De wachttijd is langer door de strenge maatregelen in sanitairgebouwen.
- Bewustwording van de risico’s van gezamenlijk sanitair
- Ze worden zich bewust van het comfort van eigen sanitair
- Je gasten vinden al die maatregelen in het sanitairgebouw te ingewikkeld en gaan daarom liever voor privésanitair. Zo hoeven ze minder op te letten.
Wij verwachten dat er geen beweging de andere kant komt. Er zal niet méér gebruik gemaakt gaan worden van gezamenlijk sanitair. De enige reden die wij kunnen bedenken is dat een bepaalde groep door de crisis minder te besteden heeft en daardoor juist weer gaat kamperen, op een zo goedkoop mogelijke manier.
4. Voor- en nadelen van privé sanitair voor je gasten?
Deze voordelen zijn er voor je campinggasten.
Deze nadelen zijn er voor je campinggasten
Welke voor- en nadelen wegen mee op jouw camping?
5. Hoeveel willen campinggasten betalen voor privé sanitair?
Uit een enquête die wij hielden onder 1240 campinggasten (eind mei) blijkt dat het grootste gedeelte dat op zoek is naar privé sanitair tussen de 2 en de 5 euro extra wil betalen voor privé sanitair.
6. Past privé sanitair in het concept van je camping?
Wees kritisch en kijk goed naar het concept van je camping en jouw doelgroep.
Een low-budget camping zal minder vraag hebben naar privé-sanitair dan een glamping. Daarnaast moet het ook passen in het landschap: passen al die individuele hokjes bij jouw camping? Op een open groot veld valt privé sanitair meer op dan op een veld met afgebakende plaatsen.
7. Waar moet ik rekening mee houden als ik ga investeren in privé sanitair?
- Privé sanitair valt onder bebouwing en is dus niet vergunningsvrij. De regelgeving is overigens per land verschillend.
- Visueel moeten deze sanitairhokjes in het landschap in te passen zijn en passen bij je camping. Het is jammer als het groen van je camping deels aan het zicht onttrokken wordt door al die individuele hokjes
- Alle hokjes moet je vorstvrij kunnen houden
- De legionellacontrole dient te worden uitgebreid
- Goede afspraken over schoonmaak zijn essentieel
8. Privé sanitair onder één dak
Wil je niet in privé sanitair investeren, maar wel de mogelijkheid bieden voor mensen om van privé sanitair gebruik te maken? Een alternatief voor privé sanitair per plaats is privé sanitair in het hoofdgebouw. Je wijst per toilet en douche een plaats aan en je geeft je gasten een privé sleutel. Pas de indeling van je hoofdgebouw aan en laat één huishouden per toilet en douche toe. Zo bied je wel privé sanitair, maar hoef je weinig aanpassingen te doen.
9. Schoonmaken en gebruik van privé sanitair, waar houd je rekening mee?
Qua schoonmaken zijn er verschillende formules te bedenken, waarvan de kosten wel of niet worden doorberekend aan de gast :
- De gast is tijdens en aan het einde van het verblijf verantwoordelijk voor het schoonhouden van het sanitair. De campinghouder checkt aan het einde van het verblijf of alles in orde is.
- De gast is zelf tijdens het verblijf verantwoordelijk voor het schoonhouden van het privé sanitair, de campinghouder maakt het schoon aan het einde van het verblijf.
- De gast is zelf tijdens het verblijf verantwoordelijk voor het schoonhouden van het privé sanitair maar kan, eventueel tegen betaling, een tussentijdse schoonmaak vragen aan de campinghouder. Dit is zeker tijdens lange verblijven vaak gewenst.
- De campinghouder maakt het privé sanitair iedere dag schoon.
Is het een verstandige investering voor jouw camping om privé sanitair te huren of aan te schaffen?
Zoals al besproken in dit blog, is deze keuze dus afhankelijk van vele factoren en is deze heel persoonlijk, maar het blijft te allen tijde een kostbare investering voor de lange termijn.
Wij bouwden een module, waarin je alle kosten op een eenvoudige manier zelf kunt doorrekenen. Alle factoren die voor jouw camping gelden kun je daarin meenemen. Wil je persoonlijk advies daarbij, dan is dat ook mogelijk. Deze module is beschikbaar in het programma voor campingeigenaren.
[…] Investeren in privé sanitair, waar moet je aan denken? […]
[…] van de bouw als je bijvoorbeeld privé sanitair, nieuw sanitair gebouw, een zwembad of speeltuin laat […]
[…] krijgen hebben we vervolgens een onderzoek uitgevoerd onder honderden gasten. We publiceerden een lang artikel met de uitkomsten van het onderzoek en veel tips en tricks over waar je allemaal aan moet denken […]