Welke oplossingen zijn er als je veld zo nat is dat er niemand kan komen kamperen?
Als campingeigenaar ben je vast wel eens geconfronteerd met het probleem van waterafvoer. Tijdens zware regenval kunnen paden en wegen snel onder water komen te staan.
Dit jaar is het probleem ongekend groot. Veel terreinen zijn door de vele regenval van de afgelopen maanden kletsnat. Nu het evenementen – en kampeerseizoen weer is begonnen, leidt dat bij veel campings tot grote problemen.
We verwachten dat de problemen door klimaatverandering in de toekomst alleen maar zullen toenemen. Tijd dus voor actie! In dit artikel dragen we verschillende oplossingen aan die helpen de wateroverlast te beperken.
Wil je direct zien welke oplossing voor je terrein wij van CampingBeleving aanbevelen?
Ga dan naar deze website van MBS Groep of download direct de brochure.
Oorzaken van wateroverlast op een camping
Op een camping kunnen verschillende factoren wateroverlast veroorzaken. We noemen er 7:
Hevige regenval
Zware, korte hevige of langdurige regenbuien kunnen op een camping leiden tot wateroverlast, vooral als de terreinen niet goed zijn voorbereid op de afvoer van regenwater. Door de veranderingen in ons klimaat komen er meer hevige buien voor waarbij in korte tijd veel regenwater valt. Uit dit onderzoek van het KNMI blijkt dat de frequentie en intensiteit van de buien alleen maar toe gaat nemen.
Slechte drainage
Gebrek aan adequaat afwateringssysteem kan leiden tot het vasthouden van water op het terrein, vooral als de grond niet goed doorlatend is of als de terreinen niet goed zijn geëgaliseerd.
Nabijheid van waterwegen
Als een camping in de buurt van rivieren, meren of beken ligt, kan overstroming van deze waterwegen wateroverlast op de camping veroorzaken, vooral tijdens periodes van zware neerslag.
Natuurlijke bodemgesteldheid
Als de bodem op de camping van nature niet goed doorlatend is, kan dit leiden tot wateroverlast, vooral tijdens regenachtige periodes.
Onjuist gebruik van water
Onjuist gebruik van water, zoals het laten lopen van kranen of het lozen van afvalwater op de grond, kan bijdragen aan wateroverlast op de camping. Als de watervoorziening op de camping beperkt is en kampeerders overmatig water gebruiken, kan dit leiden tot druk op de afvoersystemen en mogelijk tot wateroverlast.
Gebrekkige afvoersystemen bij voorzieningen
Slecht ontworpen of onderhouden afvoersystemen bij sanitaire voorzieningen zoals douches, toiletten en wastafels kunnen leiden tot wateroverlast binnen de faciliteiten en op aangrenzende terreinen.
Onjuiste terrein voorbereiding
Als de terreinen niet goed zijn aangelegd of geëgaliseerd, kan water zich ophopen op bepaalde delen van de camping, waardoor plassen ontstaan en kampeerplekken onbruikbaar worden. Het volledig asfalteren of bestraten verhindert bijvoorbeeld dat het regenwater wordt opgenomen in de grond.
Gevolgen van wateroverlast
De gevolgen van wateroverlast op je camping zijn groot, je voelt de gevolgen dan al gauw in je portemonnee.
Overlast voor kampeerders
De overlast leidt tot ongemak voor kampeerders. Met natte voeten naar het sanitairgebouw gaan vindt niemand fijn, maar ook het modderbad in de voortent kan niet iedereen waarderen. De overlast kan leiden tot een eerder vertrek, slechte reviews en geen terugkerende boekingen.
Schade aan infrastructuur
Wateroverlast kan leiden tot erosie en schade aan de infrastructuur van de camping.
Je moet zelf je gasten annuleren
In onze Facebookgroep met meer dan 600 campingeigenaren, wordt er veel over gesproken. Iemand zegt bijvoorbeeld dat hij dit nog nooit heeft meegemaakt in de 28 jaar dat hij campingeigenaar is. Veel campings kunnen nog niet of beperkt open, ondanks alle maatregelen die de eigenaren hebben genomen. Een aantal campings waren bijvoorbeeld volgeboekt met Pasen, maar moesten alle gasten weer annuleren.
Tijdelijke oplossingen die eigenaren benoemen
Er zijn diverse oplossingen die je kunt bedenken, zowel preventieve maatregelen als maatregelen om het veld zo goed mogelijk te beschermen. Maar na rondvraag blijkt dat dit niet altijd afdoende is. Hierbij een aantal (tijdelijke) oplossingen op een rij.
- Drainage. Veel eigenaren hebben tijd en geld geïnvesteerd in drainage onder het terrein, maar alsnog kan de drainage deze hoeveelheid water niet altijd aan. “Als de pijpjes onder water staan door het hoge water loopt het niet echt weg.”
- Veld beschermen door rijplaten. Nadeel: het is een flinke investering, het niet sfeervol en het gras kan stukgaan.
- Gazonbeluchter. Ook al is dit vooral bedoeld voor zuurstof, het kan wel iets helpen.
- Dompelpomp. Ik heb een gat gemaakt en een dompel pomp erin gezet – maar bovenlaag blijft zacht
- Bronbemaling. Bronbemaling is bedoeld om het grondwaterpeil omlaag te brengen.
We hebben geprobeerd de storende laag te doorbreken met het boren van 100 gaten van 1,5-2m diep en te vullen met grind. Het heeft wat geholpen, maar het grondwaterpeil ligt nog veel te hoog...
Campingeigenaar
En dit is ook nog een idee.
Dit NOS artikel schrijft over 600.000 wormen: Wormen moeten zorgen dat stadspark Groningen droog is op koningsdag. De wormen zorgen er door hun graafwerk voor dat het water sneller afgevoerd wordt. Daarnaast gaat het gras beter groeien door de verbeterde bodemstructuur.
Nog een paar uitdagingen
- Ruim 13% van Nederland is verhard en is zo één van de meest verharde gebieden van Europa.
- Meer dan 60% van ons regenwater vloeit naar de zee in de plaats van in onze bodem te infiltreren.
- Klimaatverandering, noodweer, overstromingen, droogte en watertekort, weersextremen... zie ook het eerder benoemde onderzoek
Onze oplossing- De Toekomst van Duurzaam Kamperen
Ontdek de Toekomst van Duurzaam Kamperen met Permé Betonplaten, waterdoorlatend en eenvoudig in gebruik.
Beste Campingeigenaren,
Om wateroverlast op een camping te voorkomen, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het aanleggen van goede afwateringssystemen, het regelmatig controleren en onderhouden van terreinen en voorzieningen, en bewustwording te creëren onder kampeerders over het juiste gebruik van water en afvoersystemen.
In onze continue zoektocht naar innovatie en duurzaamheid in de campingsector, zijn we verheugd een revolutionair product te introduceren dat niet alleen de manier waarop we over buitenruimtes denken zal veranderen, maar ook een duurzame oplossing biedt voor een van onze meest voorkomende uitdagingen: waterbeheer.
Onze nieuw ontwikkelde Permé betonplaten, die voor 40% waterdoorlatend zijn, vertegenwoordigen een belangrijke vooruitgang in milieuvriendelijke bestrating. Ze bieden een effectieve oplossing voor de problematiek rondom waterafvoer en -opslag, een thema dat steeds relevanter wordt in het licht van klimaatverandering en de toename van extreme weersomstandigheden. Met een waterdoorlatend oppervlak >= 40% voldoen onze platen aan de strengste eisen voor verharding van parkeer-, camping- en bedrijfsterreinen.
Waterdoorlatende Betonplaten
Onze waterdoorlatende Permé betonplaten zijn ontworpen om deze uitdagingen aan te pakken, door effectieve openingen in de plaat te laten tijdens het produceren van de plaat. Met een waterdoorlatendheid van 40% bieden deze platen een duurzame oplossing voor het effectief managen van regenwater. Door water direct door de platen naar de ondergrond te laten sijpelen, wordt het risico op plassen, erosie en overstromingen aanzienlijk verminderd. De Permé platen kunnen worden geleverd in verschillende uitvoering, zowel voor parkeerplaatsen als wegverharding.
Voordelen van betonplaten voor je camping
Duurzaam waterbeheer
De platen dragen bij aan de natuurlijke watercyclus en verminderen de noodzaak voor complexe en kostbare drainage systemen.
Minder onderhoudskosten
Doordat wateroverlast en erosie minder wordt, hoef je minder tijd en middelen te besteden aan onderhoudswerkzaamheden.
Verhoogde toegankelijkheid
Zelfs tijdens of na zware regenval blijven paden begaanbaar, wat de algehele ervaring voor je gasten verbetert.
Milieuvriendelijk
Onze betonplaten zijn vervaardigd met respect voor het milieu, wat bijdraagt aan het groene imago. Het vermindert ook de ecologische voetafdruk van je camping.
Nette uitstraling, passend bij de omgeving
Dankzij de verschillende opvulmogelijkheden met bijvoorbeeld zand en graszaad of gekleurde granulaten oogt een terrein met onze Permé platen mooi en netjes. Je kunt kiezen voor een uitstraling die past bij de omgeving.
Hoe plaats je de platen?
De implementatie van deze Permé betonplaten is eenvoudig en kan worden aangepast aan het bestaande ontwerp van je camping. De Permé platen kunnen direct op een geschikt gemaakte ondergrond worden geplaatst. Door de verscheidenheid aan afmetingen van de Permé platen is het plaatsten op een geschikte ondergrond heel eenvoudig.
Een duurzamere toekomst voor je camping
Met onze waterdoorlatende Permé betonplaten zetten we een stap voorwaarts naar een duurzamere toekomst voor je camping.
Voor meer informatie over onze producten en hoe je ze kunt implementeren op je camping, kun je contact opnemen met het team van MBS Beton. Ook kun je gratis eerst de Permé Platen brochure downloaden.
Download gratis de Permé platen brochure:
Via bijgaande link tref je nog meer informatie aan: Website
MBS Beton
Energieweg 2
3762 ET Soest
Tel: 035-5881839
Email: info@mbsbeton.nl