Kleuren op jouw website

Kleuren van je campingwebsite

Veel campingwebsites hebben groen in hun website. Als achtergrondkleur of in hun logo. Ook groene teksten zie ik vaak langskomen. 

More...

Campingwebsite met groene kleuren

Groen wordt geassocieerd met natuur, rust, gezondheid en balans.
Een groene kleur past daarom heel goed bij een camping. Maar waar gebruik je deze kleur op je website?
En waar kun je deze beter achterwege laten?
Is het verstandig om net als heel veel andere campings de kleur groen te gebruiken?
Of kies je juist liever een ander kleurenpalet om hiermee beter op te vallen?
Op deze vragen geef ik in dit artikel antwoord.

Vijf aandachtspunten bij het kiezen van kleuren van je campingwebsite

De twee belangrijkste factoren bij het kiezen van de kleuren van je campingwebsite zijn gevoelens/emoties en gebruiksvriendelijkheid.

  • 1. Gevoelens en emoties van de bezoekers.
    De ene kleur roept een andere associatie op dan de andere.
  • 2. Gebruiksvriendelijkheid van een website. Geef belangrijke elementen een opvallender kleur dan elementen die minder belangrijk zijn op je website.

Ook leesbaarheid, herkenbaarheid en uitstraling en rust en overzicht kun je creeeren door het goed gebruik van kleuren op je website.

  • 3. Leesbaarheid. Contrasterende kleuren zijn belangrijk voor de leesbaarheid.
  • 4. Herkenbaarheid en uitstraling.
    De meeste campings hebben een logo. De kleuren van je logo kun je omwille van de herkenbaarheid doorvoeren op je website.
  • 5. Rust en overzicht. In dit kopje vertel ik hoeveel basiskleuren op een campingwebsite voldoende is. Zo houdt je voldoende rust en overzicht.

Ik geef van elk van deze vijf punten een korte toelichting en een voorbeeld van het juist gebruik van kleuren op een campingwebsite.

1. Gevoelens en emoties bij kleuren van je campingwebsite

Kleuren op een website worden vaak gekozen op basis van jouw gevoel, persoonlijke voorkeur of eigen associaties. Wees je er wel bewust van dat jouw gekozen kleuren een belangrijk effect op de bezoekers van je website hebben. Daarom is het gebruik van juiste kleuren zo belangrijk. De associatie die een bezoeker met je website heeft, wordt namelijk deels bepaald door de combinatie van kleuren die jij op je website gebruikt. Het kan zelfs gebeuren dat de ene bezoeker een andere emotionele reactie op de kleuren heeft dan een ander.
Naar welke kleuren op een website gaat jouw voorkeur bijvoorbeeld uit?

Welke kleuren voor een campingwebsite passen bij het beste bij de emoties van mannen en vrouwen? (bron: Kissmetrics)

Favoriete kleuren mannen en vrouwen

Favoriete kleuren mannen en vrouwen

Uit dit onderzoek van Kissmetrics blijkt dat de verschillen tussen mannen en vrouwen ook groot zijn. De voorkeuren van mannen en vrouwen zijn overzichtelijk in bovenstaand infographic weergegeven.
Op de website van camping Wiemelinkhof is de voorkeurskleur blauw toegepast. De kleur blauw, favoriet bij zowel dames als heren, is de hoofdkleur. Het straalt luxe en professionaliteit uit en het is onderscheidend ten opzichte van andere campings.
Net na lanceren van deze website bleek al de aantrekkingskracht van de website groot was (zie ook onderstaand plaatje).
Het aantal boekingen steeg opzienbarend na het online zetten van de website.

Voorbeeld campingwebsite

2. Gebruikersvriendelijkheid van een website

Geef belangrijke elementen een opvallender kleur dan elementen die minder belangrijk zijn op je website. Een knop naar je boekingsformulier is bijvoorbeeld belangrijker dan een knop met een link naar de plaatselijke VVV.
Een voorbeeld van een website die goed gebruik gemaakt heeft van duidelijke, opvallende knoppen is de website van boerderijcamping Molenperk.

Screenshot camping molenperk

Screenshot camping molenperk

3. Leesbaarheid en achtergrondkleuren 

Om je website zo leesbaar mogelijk te houden, kun je het beste de achtergrondkleur zo neutraal mogelijk houden, zodat jouw bezoekers de letters zo goed mogelijk kunnen lezen. Mijn advies is altijd: kies voor een witte achtergrondkleur. Soms kun je de website ‘breken’ door een hele lichte andere kleur te verwerken in een blok. Zo is je website niet saai, maar goed leesbaar.
Een goed voorbeeld van een website die een mooie witte achtergrond heeft, terwijl de website niet saai oogt, is de website van Boerderijcamping De Beek. Eén van de respondenten uit mijn Grote CampingWebsite Onderzoek 2017 had deze website genoemd als een ‘zeer gebruikersvriendelijke website’, door de overzichtelijkheid en leesbaarheid. Let ook op de grootte van de letters, deze zijn perfect leesbaar. Hieronder zie je hoe ze dit gedaan hebben.

4. Herkenbaarheid en uitstraling

De kleur groen is een mooie kleur voor je website, maar om herkenbaarheid te bevorderen kun je juist ook voor een geheel andere kleur kiezen.
Let er in ieder geval op dat je dezelfde kleuren gebruikt als de kleuren in je logo (als je die hebt). Dit zorgt voor herkenbaarheid en rust op je website.

5. Rust en overzicht

Rust en overzicht op een campingwebsite is erg belangrijk. Drie basiskleuren op je website is voldoende. Zo houdt je voldoende rust en overzicht en wordt de keuze voor de bezoeker gemakkelijker gemaakt.

Welke kleuren kies ik voor mijn website?

Zoals ik in het begin van dit artikel al aangaf wordt er vaak groen gebruikt als kleur voor een campingwebsite. Groen wordt vaak gezien als de kleur van balans, verfrissing, herstel, gezondheid en evenwicht. Bovendien roept groen associaties op met milieuvriendelijkheid, gerustheid en vrede. Groen is dan ook een ontspannende kleur, een positieve kleur. Groen is, doordat de kleur in het midden van het spectrum komt, bovendien de kleur die het makkelijkst door je ogen verwerkt kan worden (bron: Frankwatching.com).  Wil je juist een andere kleur voor je campingwebsite dan onderscheid je je van vele andere campingwebsites. Een donkerblauwe kleur kan bijvoorbeeld een perfecte kleur zijn als je vertrouwen wilt uitstralen.
Ik hoop dat je hiermee aan de slag kunt.
Bel gerust 06- 24249712 of mail johanna@campingbeleving.nl als je nog vragen hebt!
Ik help je graag. 

Gastvrijheid op de camping, Jouw campingwebsite, Onderzoek in de campingbranche

Johanna Oosterbaan

:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *