In mijn vorige blog over het aantrekken van buitenlandse gasten op jouw camping, schreef ik over het meertalig maken van jouw Facebookpagina en andere social media. Hierop kregen we een paar vragen binnen hoe je dat nou doet. Daarom vandaag een stappenplan om jouw Facebookpagina meertalig te maken.

Wat is een meertalige Facebookpagina? 

Een meertalige Facebookpagina laat berichten in het Nederlands zien aan mensen die hun Facebook op Nederlands hebben staan en bijvoorbeeld een Franse vertaling aan mensen die hun Facebook op Frans hebben staan. Je post dus niet 2 keer, maar voegt een vertaling toe. Ik post al mijn berichten in het Nederlands en Frans. Engelsen of Duitsers zullen mijn berichten in het Nederlands zien, want dat heb ik ingesteld als standaardtaal.

Zoals je hierboven kunt zien, is dit bericht zichtbaar in twee talen (dit is alleen voor mij zichtbaar als administrator van de pagina, de gast ziet alleen zijn eigen taal). De tekst is niet helemaal gelijk, omdat ik graag in speel op de verschillen tussen beide doelgroepen. Ik merk namelijk dat Nederlanders graag een wat uitgebreider bericht lezen en de Fransen juist een wat korter en bondiger bericht.

Hoe maak ik zelf een meertalig Facebookbericht?

meertalige-facebook bericht maken - stap 1

Op jouw bedrijfspagina ga je aan de linkerkant naar instellingen.

Je komt dan op dit scherm, tussen alle knoppen staat "berichten plaatsen in meerdere talen" + bewerken. Je klikt op bewerken en dan klik je het vakje aan. Nu is je pagina dus meertalig. 

Om nu meertalige berichten te maken ga je op jouw bedrijfspagina naar de linkerkant en dan publicatie tools. Je komt dan op deze pagina hierboven uit en daar klik je op de knop bericht maken.

meertalige-facebook-stap4

Als je klikt op de knop "bericht maken" ziet het er zo uit.

meertalige-facebook-stap5

Maar zodra je klikt in het vak "schrijf een bericht", dan zal je zien dat er een nieuwe knop bij komt, zoals je hier boven kunt zien. Je ziet in het licht grijs een knop met "+ bericht" in een andere taal schrijven. Je klikt hier nog niet op. Je schrijft eerst een bericht in het Nederlands.

meertalige-facebook-stap6

Ik schrijf mijn bericht en automatisch zet Facebook mijn standaard taal in het Nederlands. De standaard taal is de taal waarin mensen jouw post zien, als hun FB staat ingesteld op een andere taal dan jouw vertaling. Een Spanjaard ziet bijvoorbeeld jouw bericht in het Nederlands, maar een Fransman gaat het in het Frans zien als we de vertaling hebben gemaakt.

Ik klik vervolgens op taal selecteren "Frans"

Facebook vertaalt vervolgens automatisch de tekst. Vaak is deze vertaling niet heel goed en dus pas ik deze aan. Ik gebruik dit ook vaak om een bericht net even anders te maken omdat Fransen en Nederlanders niet dezelfde doelgroep zijn.

Nu kan je het bericht afmaken met een video of foto's. Het bericht is klaar voor publicatie!
Je kan zo veel talen toevoegen als nodig is.

Meer marketingtips ?

We hebben nog veel meer praktische en direct toepasbare tips om nog meer klanten aan te trekken. Deze staan in ons programma, waarin wij al onze kennis en ervaring met andere campingeigenaren delen, zodat ook zij een succesvolle camping kunnen runnen. 

over de auteur

Johanna Oosterbaan

Johanna ondersteunt eigenaren van campings, vakantieparken, B&B, hotels en vakantiewoningen bij het ontvangen van meer gasten via het internet. Zij is zelf eigenaar van een kleine, goedlopende camping. Ook is zij spreker, marketingstrateeg, communicatiewetenschapper en grondlegger van de Gouden Website Methode.

  • Hi Kelly! Ik heb de instellingen juist en krijg helaas bij het plaatsen van een bericht niet de optie om een taal toe te voegen. Nu is er laatst natuurlijk ook nog veel veranderd aan Facebook. Heb jij tips?

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Meer lezen? Check deze artikelen

    >