Een zoektocht op het internet naar een camping gaat vaak gepaard met de zoekwoorden ‘met zwembad’. Want hoe mooi je camping ook is, zonder verkoeling van een binnen- of buitenbad zullen veel gasten al afhaken.
Een zwembad moet daarom veel meer te bieden hebben dan een aantal jaar geleden om aan de behoeften van de hedendaagse gast tegemoet te komen.
Hoe zorg je dat je mee kunt met de trends zonder na aantal jaar weer volledig te moeten vernieuwen? Wat moet er gebeuren met het verouderde bad of de oude zwemvijver? En waar moet je nieuwe zwembad allemaal aan voldoen?
In dit artikel zetten wij enkele voor- en nadelen voor je op een rij. Zo kun je een weloverwogen keuze maken. Ook geven we je wat aandachtspunten voor als je besluit een zwembad op je terrein te plaatsen én alternatieven die er zijn voor een zwembad.
Dit artikel is bedoeld om je op ideeën te brengen en je te helpen in je keuze. Omdat het onderwerp zo omvattend is, kunnen wij niet volledig zijn. Heb je wel een aanvulling of stel je een wijziging voor? Laat het ons dan weten.
Voordelen van een zwembad op je camping
Een zwembad op je camping biedt veel voordelen, voor zowel je gasten als de camping zelf.
De aantrekkingskracht op gezinnen
Een groot voordeel van een zwembad op je camping is dat het een grote aantrekkingskracht heeft op gezinnen met kinderen. Veel kinderen vinden het namelijk heerlijk om in het water te spelen en te zwemmen. Dit kan er voor zorgen dat gezinnen eerder voor jouw camping kiezen dan voor een concurrent zonder zwembad. Campingeigenaren met een middelgrote tot grote camping die zich (in het hoogseizoen) richten op families met kinderen, ontkomen er bijna niet aan om een zwembad te plaatsen. Afhankelijk van de ligging van jouw camping, kan je ook als je een kleine camping hebt er over nadenken om een zwembad te plaatsen.
Je camping sluit zo nog beter aan bij de behoeftes van de klant, dat tevreden gasten én mooie reviews oplevert. Voor veel kampeerders is de aanwezigheid van een zwembad een absolute voorwaarde voor hun kampeervakantie. Zeker als er in de nabije omgeving geen zwemwater is en de camping in een zonnig oord ligt.
Gezellige sfeer en ‘reuring’
Een zwembad op je camping zorgt voor vermaak en ontspanning voor alle kampeerders, wat vaak leidt tot een gezelligere sfeer op de camping.
Verhoging van je tarieven
je kunt in de periodes dat jouw zwembad open is, fors hogere tarieven vragen voor een staanplaats.
Onderscheidend vermogen
Je kunt niet alleen onderscheiden met een zwembad, maar ook in de zwembadwereld zijn er natuurlijk allerlei soorten en maten. Kies iets anders dan anders, kies voor een origineel niet recht toe recht aan zwembad. Wat past bij jouw doelgroep óf gewenste doelgroep? Wat voor gasten zou je graag op de camping willen en wat voor wensen hebben deze gasten? Ook voor koppels bijvoorbeeld die meer luxe zoeken, kan een zwembad een groot pluspunt zijn, waarbij je bijvoorbeeld een wellness ervaring integreert.
Nadelen van een zwembad op je camping
Er zijn natuurlijk ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden.
Kosten voor aanleg en onderhoud
Zo brengt het hebben van een zwembad extra kosten met zich mee, zoals kosten voor onderhoud, verzekering en energie. Daarnaast kan het zwembad zorgen voor overlast bij de buren, zoals geluidsoverlast of verkeersdrukte. Ook kan het zwembad bijdragen aan het verspreiden van ziektes en infecties als het water niet goed wordt onderhouden.
Kortom, een zwembad op je camping kan een aantrekkelijke toevoeging zijn voor kampeerders, maar brengt ook extra kosten en eventuele overlast met zich mee. Het is belangrijk om deze voor- en nadelen goed af te wegen voordat je besluit om een zwembad aan te leggen op jouw camping.
Meer risico
Je hebt te maken met meer risico’s voor je gasten en daarmee dus risicobeheersing voor jou, zoals de risico’s voor gezondheid bij verontreiniging van water, risico’s op vallen (gladde tegels) en natuurlijk het risico op verdrinking.
Meer werk
Het kost veel tijd om een zwembad te onderhouden. Dit is een van de meest omvangrijke taken van een campingeigenaar.
Kosten van een professioneel zwembad
Wanneer je een professioneel zwembad wilt bouwen, zijn er verschillende kosten waar je rekening mee moet houden. Hieronder bespreken we enkele belangrijke kostenposten:
- Bouwkosten: Dit omvat de kosten voor het bouwen van het zwembad zelf, inclusief de kosten voor het graven van de kuil, het plaatsen van de bekleding en het installeren van de pompen en filters. De kosten voor de bouw van een professioneel zwembad kunnen variëren afhankelijk van de grootte, de diepte en de gebruikte materialen.
- Onderhoudskosten: Een professioneel zwembad vereist regelmatig onderhoud om het water schoon en veilig te houden. Denk aan het testen en aanpassen van de waterchemie, het schoonmaken van de bekleding en het vervangen van filters. De kosten voor onderhoud kunnen variëren afhankelijk van de omvang van het zwembad en de frequentie van het onderhoud.
- Energiekosten: Het verwarmen van een zwembad en het aandrijven van de pompen en filters kan leiden tot hoge energiekosten. Het is belangrijk om bij de bouw van het zwembad rekening te houden met energiezuinige opties, zoals zonnepanelen en efficiënte pompen en filters.
- Verzekering: Voor een professioneel zwembad heb je vaak ook een verzekering nodig. Dit omvat aansprakelijkheidsverzekeringen voor eventuele ongevallen die zich kunnen voordoen bij het gebruik van het zwembad.
- Personeelskosten. Denk aan een badmeester, in een aantal landen en situaties sowieso verplicht.
- Overige kosten. Denk ook aan kosten als bestrating, beplanting, hekwerk, douches, de algehele aankleding en
Het is belangrijk om deze kostenposten in overweging te nemen bij het bouwen van een professioneel zwembad, zodat je een realistisch budget kunt opstellen en onverwachte kosten kunt vermijden.
Welke keuzes maak je bij de aanleg van je zwembad?
Er zijn allerlei keuzes die je kunt maken als het gaat om de aanleg van een zwembad.
- Voor welke vorm kies je? Rond, rechthoek, vierkant?
- Is het bad ingegraven of kies je voor een opzetbad?
Een ingegraven zwembad is gemakkelijker schoon te maken en heeft meer uitstraling dan een opzetzwembad. Een opzetzwembad (zeker als hij van plastic is), wordt vaker gezien als een zwembad voor de kinderen. - Een vlakke bodem of een aflopende bodem?
- Overdekte zwembad of een buitenzwembad?
Alternatieven voor een zwembad op de camping
- Een zwembad op je camping is tijdrovend. Je kunt ook aan andere mogelijkheden denken die te maken hebben met water, bijvoorbeeld een spraypark, water- en zandspeelplaats, water- en zeepbaan.
- Heb je een camping die vooral gericht is op senioren en/of luxezoekers? Je zou dan ook een hottub of jacuzzi kunnen overwegen. Heerlijk voor verkoeling in de zomer en warm in de winter.
- Zwemvijver
Een duurzaam zwembad
Duurzaam en energiezuinig leven krijgt steeds meer prioriteit. We willen allemaal ons steentje bijdragen aan een duurzamere wereld en energie besparen. Zo kunnen we hopelijk nog lang genieten van quality time met onze kinderen, familie en vrienden. De meeste gasten zullen het waarderen als jij oog hebt voor duurzaamheid. Dit kan je ook goed gebruiken in je marketing. Denk aan duurzame en energiezuinige oplossingen voor de aanleg of de renovatie van het zwembad. Dit realiseer je bijvoorbeeld door geïsoleerde wanden en zwembadafdekking, zonnepanelen installeren of een duurzaam waterdesinfectiesysteem.
Cursus voor campingeigenaren
In onze cursus krijg je gedetailleerde informatie, ook over kosten voor aanleg en kosten die er nodig zijn voor het onderhoud en wetgeving in de verschillende landen.
Kijk op deze pagina voor meer info over deze cursus.