Leven en werken als campingeigenaar
(1 van 7)

In deze zevendelige serie geven wij een inkijkje in ons leven als campingeigenaar en als ondernemer. Ook geven we je tips en inzichten vanuit onze ervaring als campingeigenaar én achtergrond als marketeer en communicatiewetenschapper.

Ben je aan het twijfelen of je ooit een camping wilt beginnen? 

Of ben je beginnend / gevorderd campingeigenaar? 

Dan is deze serie zeker nuttig (en leuk!) voor je.  

Een dag uit het leven van een campingeigenaar

In het eerste deel van deze serie vertellen een aantal campingeigenaren hoe hun dag eruit ziet. Zoals je kunt lezen, zijn de verhalen heel verschillend, maar hebben ze zeker ook een aantal overeenkomsten. Veel plezier met het lezen van de verhalen!

Een dag in het leven van campingeigenaar Johanna

Onze camping in de Achterhoek staat eigenlijk altijd vol, met 50+ers die privacy en luxe zoeken. Toch is de camping voor ons een nevenactiviteit. Naast onze kleine camping heb ik nog een bedrijf waarbij ik ondernemers help te groeien in hun bedrijf. Mijn man werkt vier dagen in de week. We zoeken altijd naar de balans. De schoonmaak besteden we uit en door het boekingssysteem dat we gebruiken gaat het inplannen van reserveringen vrijwel automatisch.

Uitzoomen op je businessmodel
De taken van een campingeigenaar

Gezin draait ook door

Op zaterdagen sta ik 's ochtends rond 06.00u op. Ik ontbijt en bekijk ons boekingssysteem op mijn mobiel. Vandaag zijn er 3 aankomsten en twee vertrekken. Ik bekijk de betalingen. Er is nog één stel dat moet betalen. De kinderen gaan naar de sport met mijn man. Om 09.30u gaat voor het eerst de bel. Het is het stel dat nog moet betalen. Ze vertellen dat ze het erg naar hun zin hebben gehad. Ze geven mij nog 3 euro omdat ze een keer van de wasmachine gebruik hebben gemaakt.

Gevarieerde werkzaamheden

Ik zwaai hen uit en zeg gedag tegen het andere stel dat op het punt staat te vertrekken. Om 11.00u begint de schoonmaakster met het schoonmaken van het toiletgebouw. Mijn man komt weer terug van sport en stapt op de grasmaaier. Hij is hier anderhalf uur mee bezig.

Om 13.00u eten we met het gezin een soepje en een broodje. Om 13.30u gaat achter elkaar de bel. De nieuwe stellen vinden hun plek. We geven de informatie die ze nodig hebben. Ze installeren zich op de plaats. Verder komt er nog een stel langs die binnenkort wil boeken, maar toch even van tevoren wil kijken. Er belt nog iemand aan die wil weten of hij nog een paar dagen langer kan blijven. Ik kijk in mijn systeem, maar helaas staan we helemaal vol. Mijn ouders komen nog even helpen met tuinieren.

's Avonds controleer ik nog een keer het toiletgebouw. Alles ziet er nog keurig uit.

Johanna

Een dag in het leven van campingeigenaar Kelly

Op Domaine des Lilas, in Frankrijk, zien onze dagen er anders uit. Naast 12 campingsplaatsen hebben wij ook 5 chambres d’hôtes (bed and breakfast kamers) en een ponyfokkerij. Wij runnen het bedrijf als gezin en zijn met z’n 5en : m’n moeder, ik, 2 zussen en 1 broer. In het hoogseizoen werken we alle 5 actief in het bedrijf, in het laagseizoen doet alleen mijn moeder dit met hulp van m’n broer.

Zo ziet een dag in het hoogseizoen er bij ons uit: 

Competenties van een campingeigenaar

Goede start


– 6.30 – 7.00 uur : opstaan
– 7.00 – 8.00 uur : ovens aan, croissants bakken voor kamers en camping, naar de bakker toe voor vers brood en ontbijttafel dekken voor de gasten (daar hoort ook bij koffie zetten, vleeswaren plankjes maken, jampotjes vullen), sanitair gebouw checken en eventueel een snelle schoonmaak, facturen voorbereiden voor deze die vertrekken. Er is geen taakverdeling, we nemen zo ons taken op ons waar we zin in hebben en dit gaat geheel automatisch.

Ochtend

– 8.00 – 10 uur : eerste ontbijters staan beneden en de receptie gaat open. Mensen lopen langzaam binnen om brood op te halen. Nu is het chaos : uitchecken, ontbijt opruimen, kamers grondig schoonmaken als er mensen weg zijn (of alleen een snelle schoonmaak ronden als ze blijven) zodat we een voorsprong hebben op de dag. M’n broer maakt het zwembad schoon, meet alle waardes na van het water, maakt het terras er om heen schoon : dit is ongeveer 45 minuten werk. Ook gaan er 2 van ons bezig met de animatie voorbereidingen: eerst dierenvoeren om 10 uur en daarna een activiteit. We zetten de bakken klaar voor het dierenvoeren en ook voor de activiteit (spel, knutselen, ponyrijden, etc.) De bakken met knutselactiviteiten maken we in de wintermaanden zodat we in de zomer alleen een bak pakken waarin 1 activiteit zit.

– 10 uur – 11h00 : de grote bel luidt : we gaan dierenvoeren met alle kinderen. Overal stromen kinderen vandaan, voor vele een hoogtepunt. 2 van ons begeleiden de kinderen, 2 gaan schoonmaken / verder met het ontbijt opruimen en 1 persoons is vliegende keep. We doen rond half 11 ook koffie met de gasten terwijl de kinderen een activiteit doen.

– 11h00 – 13h00 : grote schoonmaak van het sanitairgebouw, een praatje met de gasten, dierenverblijven schoonmaken, etc.

Middag

– 13h00 – 15h00 : even uitpuffen rond dit tijdstip, boodschappen doen, dat soort dingen. Snel even eten, want dat vergeten we vaak helaas.
– 15h00 – 19h30 : inchecken van nieuwe gasten en vaak voorbereiden van de table d’hôtes (diner voor de gasten), andere vergeten klusjes die blijven liggen, pony’s trainen, mail beantwoorden, drankjes serveren op het terras, etc. We lopen ook op en aan naar de waslijn met lakens en handdoeken uit de kamers. Vaak vinden we ook in de middag de tijd om even te zwemmen, even uit te rusten, etc.

Avond

– 18h30 – 19h30 : spitsuur in de keuken om het diner voor te bereiden, tafel te dekken. Als er geen diner is dan organiseren we vaak een activiteit voor de kinderen zoals discozwemmen of kampvuur.
– 19h30 – 22h00 : diner serveren, zelf eten we ook altijd mee want dat hoort zo met de table d’hôtes, tenzij de tafel echt te lang is, dan blijven er 2 in de keuken om alvast op te ruimen.
– 22h00 : we ploffen op het terras waar de gasten een borrel doen, dit is vaak erg gezellig! Rond middernacht gaat het licht uit…

Op zaterdag is het nog drukker : dan wisselen ook de 4 safaritenten vaak dus dan is het flink aanpoten om alles schoon te hebben. Daarom doen we die dagen ook geen animatie met de kinderen.

Kelly

Meer over dagen van campingeigenaren lezen?

We hebben nog veel meer verhalen van campingeigenaren voor je. Deze staan in ons programma, waarin wij al onze kennis en ervaring met andere campingeigenaren delen, zodat ook zij een succesvolle camping kunnen runnen. 

over de auteur

Johanna Oosterbaan

Johanna ondersteunt eigenaren van campings, vakantieparken, B&B, hotels en vakantiewoningen bij het ontvangen van meer gasten via het internet. Zij is zelf eigenaar van een kleine, goedlopende camping. Ook is zij spreker, marketingstrateeg, communicatiewetenschapper en grondlegger van de Gouden Website Methode.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen? Check deze artikelen

>