Slim afvalbeheer op jouw camping: praktische tips en advies

Afvalinzameling is voor menig campinghouder een item dat regelmatig vragen oproept. Iedere ondernemer wil zo duurzaam, goedkoop en transparant mogelijk van zijn afvalstromen af.

Het wordt campingeigenaren alleen niet altijd gemakkelijk gemaakt. De afvalinzameling is onderdeel van een markt met veel regelgeving en soms onduidelijke overeenkomsten, die door afvalinzamelaars worden opgesteld.

Veel ondernemers betalen voor toeslagen die niet door de overheid zijn opgesteld. Ook sluiten inzamelaars soms zonder dat een ondernemer daar erg in heeft onredelijk lange  overeenkomsten af met de ontdoener van het afval.

Vanuit CampingBeleving krijgen wij veel vragen over afvalverwerking.

Afvalbeheer is een belangrijk thema voor campingeigenaren. Hoe je het afval op jouw terrein organiseert, heeft invloed op de kosten, duurzaamheid en de beleving van je gasten. Maar waar begin je? Hier zijn een aantal veelgestelde vragen en handige tips om afval op jouw camping efficiënt te regelen.

Voorbeelden van vragen over afval voor campings

  • Door welk bedrijf laten jullie het afval ophalen en wat zijn de kosten ervan?
    De kosten voor afvalverwerking kunnen sterk variëren per regio en bedrijf. Het loont om verschillende aanbieders te vergelijken en te kijken naar de frequentie van ophalen, prijsstructuren en mogelijkheden voor gescheiden inzameling.
  • Welke regels hanteren campingeigenaren omtrent afval?
    Iedere camping heeft zijn eigen afvalbeleid. Denk aan scheidingsregels voor gasten, borgsystemen voor afvalzakken of verplichte afvalsorteerpunten. Het is verstandig om duidelijke richtlijnen te communiceren, bijvoorbeeld via borden of een informatiebrochure bij aankomst.
  • Hoe kun je afval per gewicht laten ophalen in plaats van per container?
    Sommige afvalverwerkers bieden de optie om per gewicht af te rekenen in plaats van per container. Dit kan kostenbesparend zijn, vooral als containers niet altijd helemaal vol zijn. Vraag je afvalinzamelaar naar de mogelijkheden.
  • Welke afspraken maak jij met het afvalophaalbedrijf?
    Het is goed om heldere afspraken te maken over de ophaalfrequentie, extra ophaalrondes in het hoogseizoen en de voorwaarden rondom gedeeltelijk gevulde containers. Sommige bedrijven halen een container pas op bij een bepaald vulpercentage, terwijl andere aanbieders flexibeler zijn.

Hulp van een externe adviseur over afvalbeheer

Niet alle campingeigenaren hebben direct een antwoord op deze vragen. Daarom werken wij samen met een externe adviseur die veel nationale en internationale bedrijven helpt met afvalbeheer. Deze expert kan je adviseren over kosten, regelgeving en de scheiding van afval voor privégebruik versus je camping.

Heb je vragen over jouw afvalstromen? Wil je weten hoe je kosten kunt besparen en tegelijkertijd duurzamer kunt werken? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Een slim afvalbeleid zorgt niet alleen voor een schonere en duurzamere camping, maar kan ook kosten besparen. Dus neem even de tijd om hier goed naar te kijken – je gasten en je portemonnee zullen je dankbaar zijn! 😊

over de auteur

Johanna Oosterbaan

Johanna ondersteunt eigenaren van campings, vakantieparken, B&B, hotels en vakantiewoningen bij het ontvangen van meer gasten via het internet. Zij was tot 2023 zelf eigenaar van een kleine, goedlopende camping. Ook is zij spreker, marketingstrateeg, communicatiewetenschapper en grondlegger van de Gouden Website Methode.

Comments are closed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen? Check deze artikelen